Žlutý vosk

Žlutý vosk – vyčištěný vosk, popř. panenský vosk.

Více podrobností

Číst dál

Žlutý včelí vosk je přirozený produkt, který vzniká přestavbou medu a pylu v těle včely medonosné.
Zajímavostí je, že včelí vosk je bohatý na vitamin A, má antioxidační a antiseptické účinky.

Vosk získaný z plástů je pro další využití klasifikován jako potravinářský nebo technický. Důvodem je mimo jiné fakt, že v České republice se používají k tlumení varroázy včel (parazitární onemocnění, způsobené roztočem Varroa destructor) syntetické akaricidy. Většina z těchto látek má schopnost přecházet do vosku a kumulovat se v něm. Takový vosk nemůže být využit v potravinářství, kosmetice nebo medicíně. Potravinářský vosk se získává ze včelího díla, postaveného bez mezistěn, které bylo zaplodováno maximálně jednou. Toto včelí dílo se vykupuje nezpracované, v původním stavu – nesmí být rozdrobené ani roztavené. Kontroluje se průhledem proti světlu. Nesmí obsahovat plod ani zbytky zásob a nesmí být napadeno škůdci.

4 další hesla ve stejné kategorii