Availability date:
Akátový med
Příjemce :
* Povinná pole
nebo Zrušit
Akátový med je do jisté míry velká vzácnost, protože ne vždy se povede ho v daný rok sesbírat. Záleží totiž na klimatických podmínkách. Jak vyplývá z názvu, pro akátový med je potřeba květů akátu, který kvete jen zhruba dva týdny na přelomu května a června. A z toho pouze jeden týden produkuje nektar. Pokud se v tomto období něco pokazí, akátový med se ten rok zkrátka neurodí. A stačí opravdu maličkost. Pokud v takovém období zaprší, máte smůlu. Stejně jako v případě, kdy je chladnější počasí, a akátové květy zmrznou. I z toho důvodu může být akátový med o něco dražší.
Akátový med se vyznačuje tím, že oproti běžnému medu jinak chutná a také jinak voní a vypadá. Jeho chuť je mnohem výraznější, a tak je i lepším sladidlem. Také jeho barva je úplně jiná, akátový med je světle žlutý až nazelenalý a čistě průzračný. Od běžného medu ho poznáte i se zavřenýma očima, stačí k němu přivonět – ucítíte typickou vůni akátového květu.
V porovnání s jinými medy má nejnižší enzymovou aktivitu a také nejnižší známé hodnoty elektrické vodivosti.
Je to dáno poměrem cukrů v tomto druhu medu. Zatímco běžný květový nebo lesní med obsahuje více glukózy, v tom akátovém najdeme více ovocného cukru, tedy fruktózy. Pokud se jedná o opravdu čistý akátový med, pak je obsah fruktózy velmi vysoký a můžete se spolehnout na to, že vám vydrží v tekutém stavu klidně i více než rok. Změna nastane jen v případě, že je do akátového nektaru přimíchána ještě jiná složka z odlišné rostliny. V takovém případě med krystalizovat bude, ale i tak mu to bude trvat o dost pomaleji.
Díky tomu se využívá tam, kde je krystalizace na závadu, jako je například výroba porcovaného medu nebo k výrobě medových delikates – například ořechy v medu, chilli, sezamová semínka, lanýže v medu, atd...
S vysokým podílem fruktózy se pojí ještě další benefit – na rozdíl od běžných druhů má akátový med velice nízký glykemický index (okolo 32).