Artyčok kardový

Artyčok kardový (Cynara cardunculus )

Artyčok je statná bodlákovitá rostlina. U nás je známá jako lahůdková zelenina. Pochází ze Středomoří a Balkánu. Pěstuje se podobně jako příbuzný artyčok pravý [zeleninový] (Cinara scolymus). Poživatelnou částí artyčoku kardového jsou vařená listová žebra a řapíky.

Více podrobností

Číst dál

Artyčok je statná bodlákovitá rostlina. U nás je známá jako lahůdková zelenina. Pochází ze Středomoří a Balkánu. Pěstuje se podobně jako příbuzný artyčok pravý [zeleninový] (Cinara scolymus). Poživatelnou částí artyčoku kardového jsou vařená listová žebra a řapíky.

Artyčok kardový se používá jako trvalka vhodná na okraje zeleninových zahrad. Je původní ve Středomoří kde se předpokládá, že se mohl stát i předkem artyčoku zeleninového, který je znám pouze pěstovaný - jedlé jsou jeho měkké základy nerozvitých úborů upravované jako zelenina.

Na americkém kontinentu se artyčok v některých místech chová jako nebezpečná invazivní rostlina, zejména v suchých oblastech porostlých travinami.

Vyznačuje se neobyčejně velkou produkcí sušiny biomasy (20 - 30 t suché hmoty z 1 ha). V současné době jsou proto rozpracovány projekty produkce biomasy na základě pěstování této rostliny ve Francii, Řecku, Itálii, Portugalsku a Španělsku. Lze proto očekávat i zvýšení produkce medu z této rostlin v jižní Evropě. Je totiž velmi atraktivní pro hmyz a v teplých klimatických zónách i pro opylující ptáky.

Květy vyrůstají od července do září, ve velkých fialových až modrofialových úborech. Pro včely jsou bohatým zdrojem nektaru i pylu.

Autor: RNDr. Václav Švamberk

20 další hesla ve stejné kategorii