Ambrosia (plástový pyl, perga, fermentovaný včelí chléb). Jde o čistý lokální květový pyl, který je speciálně přepracován včelami přímo v jejich úle.
Availability date:
Ambrosia
Ambrosia (plástový pyl, perga, fermentovaný včelí chléb). Jde o čistý lokální květový pyl, který je speciálně přepracován včelami přímo v jejich úle.
Příjemce :
* Povinná pole
nebo Zrušit
Ambrosia je produkt toho nejneuvěřitelnějšího království přírodních výrobků na světě - Včelího úlu. Jde o čistý lokální květový pyl, který je speciálně přepracován včelami přímo v jejich úle. Tak jako lidé si kvasí například kefír, tak i včely nechávají účelně svůj pyl napospas přírodnímu kvasnému procesu, během něhož vznikají velice důležité substance bez vnějšího zásahu. Pyl je produkt samčích pohlavních orgánů rostlin (prašníků), sloužící k opylení mateřských orgánů (příp. samičích rostlin). Pyl včely sbírají především na květech entomofilních (hmyzosnubných) rostlin, kde jej rouskují a za pomoci pylových košíčků (na končetinách) nosí do svého společenstva. Má bílkovinný charakter a je vůbec nejdůležitější složkou potravy včel. Je zcela nepostradatelný při vývoji včelího plodu, výživě mladých včel a jako složka mateří kašičky při výživě včelí královny. Bez kvalitního pylu včelí společenstvo degeneruje a umírá.
Nezaměňujte si však nikdy fermentovaný včelí chléb se včelím pylem - již samotný pyl se prodává a užívá jako neuvěřitelná super-potravina, včelí chléb má však několikanásobně vyšší biologickou dostupnost, je prakticky 100% absorbovatelný a obsahuje ve finále mnohonásobně více živin pro tělo. Včelí chléb je vlastně "alchymický" výtvor včel vyrobený zejména z cca 25% medu nebo nektaru, 70% pylu a z včelích slin, které mají společně s širokým spektrem přírodních probiotických bakterií a kvasinek vše potřebné pro nastartování základního aktu fermentace a kultivace. V úlu včely pevně balí pyl do malých buněk a míchají ho precizně s ostatními uvedenými složkami, nakonec buňku ještě zapečetí voskem a započne proces fermentace. Po několika týdnech pak dochází k velké čarovné transformaci a vzniká právě onen "včelí chléb".
Enzym se dá definovat jako "princip života v buňce" - Bez enzymů by byl život nemožný. Včelí chléb obsahuje každou živinu potřebnou k vytvoření živých buněk. Obsahuje více než 5000 důležitých enzymů a koenzymů. To je mnohokrát více než má kterákoli jiná potravina na této zemi. Enzymy v těle nejsou důležité jen pro nepřetržitou regeneraci krve, tkání, orgánů a kostí, ale také pro správné trávení a udržení všech životních pochodů.
Včelí chléb je nejucelenější potravinou v přírodě. Obsahuje VŠECHNY vitaminy (především všechny vitaminy B-komplexu a vitamin C, které jsou rozpustné ve vodě, a proto by měly být užívány denně). Včelí pyl dále obsahuje vitaminy D, E, K a betakaroten (provitamin A), 22 aminokyselin, 27 minerálů (včetně množství vápníku a fosforu v ideálním poměru 1:1, hořčíku, zinku, mědi a železa), stopové prvky a jak už bylo řečeno, neuvěřitelnou hojnost enzymů. Obsahuje téměř 100 známých živin.
Včelí chléb je také bohatým zdrojem ryze rostlinného vitaminu B12. Vitamin B12 je poměrně nesnadno dosažitelný, zvláště pro ortodoxní vegetariány, vegany a některé přísné makrobiotiky. Linol a kyseliny linolenové jsou esenciální mastné kyseliny, které lidské tělo není schopné samo vyrobit. Včelí pyl obsahuje tyto kyseliny i vitamin B12 v poměrně hojném množství.
„Včelí chléb" je pro roj životně důležitou potravinou, může se ho včelám odebrat nejvýše 30%, jinak by včelstvo příliš zesláblo.
Ruští vědci, kteří udělali společně s Rumunskými a Francouzskými vědci mnoho výzkumů včelích produktů potvrdili, že "Včelí chléb" obsahuje "vše, co je potřebné pro lidský organismus k přežití". Jedná se tak o dokonalou celistvou potravinu.
Dokonce i Španělští jezuité věděli o použití včelího chleba v období Inků, Májů a Aztéků - ti ho užívali jako prostředek k uzdravování a omlazování "všech úrovní těla."
Včelí chléb, je jedním z nejstarších potravinových doplňků na světě. Je jisté, že kdyby dietologové využili všech dosavadních výzkumů a možností a rozhodli se vytvořit dokonalý potravinový doplněk, vzniklo by něco velmi podobného včelímu chlebu. Ten však obsahuje, stejně jako mateřské mléko dokonce i v současné době stále mnoho nedefinovatelných substancí. Budoucnost snad o tomto zázraku časem odhalí i více...
Jsou dvě základní potraviny, které včely sbírají - nektar a pyl. S nektarem provedou enzymatickou aktivaci, částečné zkvašení a vytvoří med. S pylem lakto-kvašení, plástvový proces(viz výše), enzymatickou aktivaci a vytvoří Včelí chléb. Pro včely je med jejich primární zdroj sacharidů a včelí chléb primární zdroj bílkovin a mikronutrientů.
Jako zdroj bílkovin a mikronutrientů má pyl neuvěřitelný potenciál (největší na zemi), ale ve své normální, syrové podobě není pro včely dostatečně stravitelný a výživný. Dokud není řádně fermentován do Včelího chleba je pro včely nestravitelný. Je opravdu potřeba se od včel hluboce učit, protože i lidé postupně více a více přicházejí na to, že přirozenými procesy fermentace a enzymatickou aktivací dokážou z původně mnohdy problematických nebo nestravitelných potravin(surovin) vytvořit velmi výživná jídla (kefíry,klíčky,kaše apod.) Jedním z důvodů nestravitelnosti pylu je to, že jádro je zahaleno do vrstvy celulózy, kterou trávící systémy včel(ani lidí) nedokážou rozrušit a správně strávit. Další důvod se týká mnoha druhů pylu, které mají ochranný, poměrně nestravitelný povlak vosku. Jak jsme si dobře vědomi, příroda má svou vlastní obranu.
Včelí chléb má oproti pylu nejenže zvýšenou (nebo vůbec dostupnou) stravitelnost a kvalitu bílkovin (biologickou dostupnost), ale je doslova natrávený do aminokyselin a ve vstřebatelnosti výživově nesrovnatelný se surovým pylem.
Uvnitř včelího chleba se také vysoce zvyšují hodnoty (a dostupnost) mnoha původních vitamínů a mikronutrientů pylu a například Vitamin K je obsažen až v něm, v syrovém pylu nikoli(nedostupný). Koncentrace antioxidantů a hladiny enzymů jsou také ještě výrazně zvýšeny. A co víc, mnoho z účinných zásob živin, které jsou v rámci surového pylu jakoby "v hibernaci"(spí - jsou neaktivní) jsou nyní hojně k dispozici - to platí zejména pro minerální látky a stopové prvky, jako je např. zinek, hořčík a oxid křemičitý(tyto jsou často pevně vázány v celulózové části pylu). Díky procesu předtrávení, fermentace a přidání medu je včelí chléb nejsilněji a mega-výživná energetická potravina. Dokonce i kyselina mléčná v něm vytvořená probiotickými bakteriemi se v našem těle přemění na energii. Další, velmi důležitá výhoda včelího chleba je, že se samozřejmě výrazně prodlužuje životnost pylu. Čerstvý pyl má mimořádně krátkou životnost, rychle podléhá zkáze a pokud se velmi řádně a radikálně neskladuje například zmražením, pak zemře. Díky včelám a jejich tvrdé práci se však prodlužuje aktivní životnost má včelí chléb až na několik let!
Včelí chléb je nejkomplexnější přírodní celistvý enzy-multi-vita-minerál-antioxidant a zdroj makro i mikro živin, který může člověk zahrnout do jídelníčku. Silně podporuje regeneraci po tréninku, svalovou hmotu, CNS a všechny úrovně člověka.
Včelí pyl upravuje funkce endokrinního systému, což je významné při menstruačních problémech (bolesti, nevolnosti, návaly, křeče) a při problémech s prostatou. Pyl je rovněž efektivní při léčbě chronické zácpy, chudokrevnosti, cirkulačních problémů, neurastenie a depresivních stavů, křehkosti pokožky a předčasného vypadávání vlasů.
Co je důležité pro naše zdraví, dobrou kondici a dostatek energie: Včelí pyl obsahuje 15% lecitinu, který pomáhá pálit tělesný tuk. Přesněji řečeno: vydatně pomáhá při trávení a metabolismu tuků. Navíc zlepšuje efektivnost imunitního a nervového systému.
Pyl je rovněž vynikající pro čištění pleti, proto je obsažen v mnoha prestižních kosmetických přípravcích.
Čajová lžička Ambrosie po ránu zvyšuje počet červených krvinek ve výši přibližně 800.000 během jednoho měsíce užívání.
Podporuje játra, a to jak jejich regeneraci a obnovu, tak funkci a výkon, což je zásadní podmínkou kvalitní detoxikace organizmu.
Podporuje plíce. Je jednou z vhodných surovin pro novotvorbu důležitého průduškového hlenu.
Zlepšuje růstu svalů u sportovců a kulturistů, kde je nanejvýš vhodný i jeho současný vliv na játra. Podporuje sportovní vytrvalost, psychickou výkonnost a potenci.
Zlepšuje kvalitu pokožky, ale i podporou tvorby děložní sliznice u žen, která v období před přechodem bývá velmi náchylná na změny a poruchy vedoucí ke kyretážím a operacím, v mladším věku zase k neplodnosti.
Zlepšuje krvetvorbu a imunitu a v odborných textech se zmiňuje i jeho poměrně silný antivirový efekt. Podobně se pyl uvádí i jako účinný prostředek při nemocech z ozáření.
Přispívá ke zlepšení růstu vlasů, prodlužuje životnost buněk a údajně umí potlačit i menstruační bolesti.
Podporuje tvorbu slinivkového sekretu a ochranného střevního hlenu (prevence trávicích potíží a rakovin).
Podporuje prostatu, jelikož se výraznou měrou podílí na zlepšení tvorby prostatického sekretu, který je hlavní složkou ejakulátu.
Přítomnost rutinu v Ambrosii přispívá k posílení a odolnost kapilárních stěn.
Obnovuje střevní flóru, která je často narušena např. užíváním antibiotik.
Snižuje vysoký krevní tlak.
Normalizuje činnost trávicí trubice.
Zlepšuje apetit.
Zvyšuje psychickou a tělesnou kondici.
Tonizuje aktivitu nervového a hormonálního systému.
Léčí záněty močových cest, tj. předstojné žlázy (tzv. prostaty).
Přispívá k prodloužení života.
Blahodárně účinkuje na slinivku břišní.
Odstraňuje jedovaté zplodiny z těla.
Posiluje organizmus po operacích a nemocech.
Léčí poruchy zažívacího traktu.
Uklidňuje nervovou soustavu.
Zlepšuje spánek.
Léčí infekční žloutenky.
Léčí horní cesty dýchací a uvolňuje hleny.
Zlepšuje prokrvení orgánů, kornatění a rozšíření tepen.
Léčí chronické ekzémy a vyrážky.
Léčí anémii.
Léčí onemocnění žlučníku.
Léčí ledvinové kameny.
Pomáhá při podvýživě.
Urychluje léčebné procesy řady různých chorob.
Zmenšuje revmatické bolesti (hlavně nohou).
Urychluje zacelení ran a spálenin.
Podněcuje látkovou výměnu.
Léčí silikózu plic.
Má aktivní léčivé a profylaktické účinky.
Má velký význam pro všechny životní procesy v celém těle.