Availability date:
Pampeliškový med
Příjemce :
* Povinná pole
nebo Zrušit
Jako pampeliškový med bývá také označovaná pochoutka, která ale nemá s medem jako takovým vůbec nic společného. Slovem med označujeme pouze sladký produkt tvořený včelou medonosnou. Proto je vhodnější označení pampeliškový sirup.
Pampeliškový sirup si můžeme sami lehce zhotovit, stačí:
200 květů pampelišky
1kg krystalového cukru
1 celý citron
Do jednoho litru vody dáme omyté květy pampelišek, na kolečka nakrájený citron i s kůrou a 15 minut povaříme. Necháme odstát do druhého dne. Druhý den přecedíme připravený vývar přes plátno a přidáme 1kg cukru. Oslazenou šťávu z pampelišek vaříme přibližně hodinu, případně i déle, dokud směs nezhoustne a pampeliškový sirup je na světě.
Ti trpělivější z vás mohou místo vaření zahřívat sirup pouze na teplotu 50°C. Tímto způsobem zachováme co nejvyšší množství přírodních léčivých látek, ale doba přípravy se tak samozřejmě prodlouží.
Pampeliškový sirup lze užívat po lžičkách, jako sladidlo do čaje, či prostým namazáním na pečivo. Přesto, že v porovnání s pravým včelím medem nedosahuje pampeliškový sirup zdaleka takových kvalit, můžete si touto sladkou pochoutkou ukrátit čas na čekání medobraní – tedy na dobu, kdy si budete moci dopřát letošních darů přírody ve formě zlatavého medu.