Availability date:
Medomet
Příjemce :
* Povinná pole
nebo Zrušit
Medomety jsou speciální přístroje, do kterých se vloží rámky, a při otáčení vnitřního koše je z nich med vytlačen pomocí odstředivé síly. Medometů je dnes k dostání také celá řada, a mnoho včelařů si z nich neumí vybrat. Obecně lze říci, že většina modelů plní svoji funkci více než dobře, je tedy nutné se dívat především na to, zda využijeme medomet s pohonem nebo zda nám stačí s ručním pohonem, zda potřebujeme větší medomet na více rámků, nebo se spokojíme s menším medometem, do kterého se vejde méně rámků, zato je ale medomet menší, lehčí a lépe se s ním manipuluje, zda požadujeme tzn. zvratný medomet, ve kterém se rámky otáčí automaticky, nebo nám stačí klasické provedení, kde rámky otáčíme ručně, a také je vhodné se dívat na samotné konstrukční uspořádání, např. aby byla výpust úplně na dně a medomet kvalitně svařen tak, aby v něm zůstávalo co nejméně zbytků medu. Jak již bylo napsáno, dnes většina medometů, zvláště pak od renomovaných firem zajišťuje kvalitní zpracování a na nás tak je pouze rozhodnout jaký model zvolit. Pro malého včelaře tak absolutně dostačuje ruční medomet, na tři až čtyři rámky, zatímco větší včelař již rád využije velkých medometů s elektropohonem a automatickými řídícími členy, které řídí celý proces. Pokud používáte ruční pohon, pak je nutné udržovat takovou rychlost vytáčení, při které se plásty nepoškodí, při nízké rychlosti se med špatně vytáčí, naopak při vysoké rychlosti hrozí prolomení plástu. Při vypouštění medu do nádob jej nezapomeňte cedit přes hrubé síto, případně přes dvojité síto, které zachytí jak větší tak menší nečistoty. Po pár dnech se na hladině medu usadí nezachycené částečky vosku a vzduchové bublinky, které jednoduše odstraníme pomocí stěrky. Při vypouštění medu také zjistíme, zda byl zralý. Pokud vytéká příliš rychle a uprostřed síta tvoří prohlubeň, je možné že obsahoval větší množství vody, což může způsobit zkvašení medu a jeho nepoužitelnost. Pokud je naopak med méně tekoucí, v místě dopadu na síto vytváří kopeček, pak byl med správně vyzrálý a my se můžeme těšit na kvalitní domácí med. Ač se většina medu vytáčí, existují i jiné možnosti získávání medu, které jej pak dělí na med plástečkový, lisovaný, vykapávaný a další.