Krystalizace medu

Krystalizace je přirozený způsob tuhnutí medu nárůstem krystalů cukrů (med je při pokojové teplotě přesyceným roztokem cukrů).

Více podrobností

Číst dál

Květové medy krystalizují zpravidla dříve než medy lesní. Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém stavu. Krystalizace je přirozená vlastnost květových i lesních medů. Zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti.
Takový med je možné rozehřát ve vodní lázni opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50°C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.
V žádném případě není krystalizace na závadu! Naopak! Zkrystalizovaný med je známkou pravosti!! Pouze med, který byl přehřán na vyšší teplotu než 50 °C je stále tekutý (jedinou výjimkou potvrzují pravidlo je akátový med, který nekrystalizuje).

Související hesla

30 další hesla ve stejné kategorii