Availability date:
Krystalizace medu
Příjemce :
* Povinná pole
nebo Zrušit
Květové medy krystalizují zpravidla dříve než medy lesní. Krystalizace květových medů je způsobena většinou vyšším obsahem glukózy, která má specifickou vlastnost vytvářet krystaly. V lesních medech je většinou vyšší obsah fruktózy a dextrinů a tím mají nižší předpoklad ke krystalizaci a zůstávají delší dobu v tekutém stavu. Krystalizace je přirozená vlastnost květových i lesních medů. Zkrystalizovaný med si uchovává všechny cenné látky a vlastnosti.
Takový med je možné rozehřát ve vodní lázni opatrně do 45°C. Pozor na přehřátí medu nad 50°C, tím by se zničily některé hodnotné látky, jejichž ztráta by měla negativní vliv na kvalitu medu.
V žádném případě není krystalizace na závadu! Naopak! Zkrystalizovaný med je známkou pravosti!! Pouze med, který byl přehřán na vyšší teplotu než 50 °C je stále tekutý (jedinou výjimkou potvrzují pravidlo je akátový med, který nekrystalizuje).